Cel mai simpatic “rau”

Deadwood_S_2De curand am terminat de vizionat in totalitate una din productiile HBO ce face parte din trendul “naturalist” de recreare a mediului istoric vizibil in megaproductii precum ROME sau THE TUDORS. E vorba de serialul in 3 serii DEADWOOD. El a fost difuzat in perioada 2004-2007, dar am reusit sa-l ratez atunci, desi a fost mega nominalizat la diverse premii si a si reusit sa-si adjudece o caruta, e adevarat ca mai mult pentru reusitele tehnice. Nu o sa pun pe tapet avantajul de a putea urmari un serial cap-coada fara a fi nevoit sa astepti o saptamana pentru episodul urmator ;)) Cred ca e limpede pentru oricine regalul narativ de care ai parte – in cazul unui produs de calitate, iar DEADWOOD este unul – si posibilitatea de a urmari firele intretesute ale unei povesti cu foarte multe personaje. Pentru ca DEADWOOD are multe personaje si ce personaje! Ar fi pacat sa incerc sa vi le descriu pentru ca au atatea fatete, iar actorii sunt alesi atat de bine, incat rolurile le vin precum o manusa. In centrul actiunii de tip western (nu, filmul nu e un western clasic, in genul lui Wayne, chiar deloc) sunt plasati doi indivizi pe care ii vezi ca antagonisti din primul moment: Al Swearengen – proprietarul unui saloon/bordel (genial interpretat de Ian McShane – a luat si un Glob de Aur pentru rol) si Seth Bullock – fost serif ce cauta un nou inceput pentru el (inspirata si nuantata partitura lui Timothy Olyphant). Swearengen e un badaran violent, fara mila si (pare) fara morala, dar de o inteligenta neobisnuita si cu un adevarat dar al introspectiei psihologice care-i permite “sa-si citeasca” adversarii si sa le supravietuiasca. De partea cealalta se afla Bullock, un fost om al legii chinuit de demonii proprii, rigid, cu convingeri imuabile, cu tandara sarita tot timpul, dar pus in miscare de convingerile justitiare care de cele mai multe ori eludeaza chiar spiritul legii ;)) Ambele personaje ar fi putut cadea in capcana stereotipiilor genului, dar maiestria actorilor duc serialul la un alt nivel.
Si ca sa revin la titlul acestei postari: de la Falconeti si J.R. n-am mai vazut criminal mai simpatic decat Al Swearengen.
PS: Serialul contine scene si limbaj absolut nerecomandate minorilor si persoanelor cu sensibilitate excesiva ;))

Anunțuri

3 gânduri despre „Cel mai simpatic “rau”

  1. Nu aţi văzut Battlestar Galactica – versiunea reimaginată. Aţi fi văzut acolo unul dintre cele mai interesante personaje „negative” (sau nu) – Gaius Baltar. Difuzat în perioada 2003-2009 pe ScyFy (actualmente SyFy). Pe TVR1 – duminica de la 12 noaptea (nici el nu e recomndat minorilor care l-au văzut oricum) dar aici, la televiziune publică este abia (sau deja) la seria a 3a)

    • Bine-ai venit Donkey! Ba da, am vazut si BATTLESTAR. Gaius e realmente foarte interesant, dar eu cel putin nu l-am gasit simpatic niciodata. Nu am reusit sa empatizez cu el. Pur si simplu a fost un negativ ;))

  2. Pingback: Ionut Banuta » Blog Archive » SERIAL BLITZ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s