PORCUL LUI PROCUST

3 porci de la Universitatea taiwaneza stralucind verde fluorescent in intuneric.

3 porci de la Universitatea taiwaneza stralucind verde fluorescent in intuneric.


Porcul. Acest animal ajuns atat de aproape de inima romanului incat i s-au scornit si vorbe de duh „pasare ca porcu’ nu-i”, acest animal fara de care Craciunul n-ar fi Craciun, iar Ignatul ar deveni o simpla zi, animalul asta zic, a devenit un veritabil mar al discordiei intre fermierii si corporatistii bioingineriei americane.

V-ati imaginat vreodata posibila alaturarea cuvintelor brevet si porc? Nici eu. Si totusi asta e realitatea: celebra firma Monsanto (ce si-a intins tentaculele si in Romania) a cerut acordarea unui brevet pentru genomul porcin. Si exista sanse foarte mari de a-i fi acordat. De ce spun asta? Pentru ca acelasi lucru s-a intamplat si cu plantele modificate genetic produse de aceeasi firma si care a ajuns sa gireze 90% din productia mondiala.
Paranteza: stiati ca (sursa – Greenpeace) Romania e o tara producatoare de organisme modificate genetic?

Dar sa revenim la Monsanto, binefacatorii lumii a treia dupa cum se autointituleaza. Monsanto a fabricat pe scara larga cele mai periculoase produse: PCB-uri (policlorobifenil) interzis din 1987 in Europa, dioxina (cancerigena) – va amintiti scandalul din anii’90, nu?, agentul orange (folosit de Pentagon in razboiul din Vietnaman impotriva populatiilor civile), DDT, insecticide toxice, Aspartam etc. Dar cea mai abila miscare a lor a fost ierbicidul Roundup pentru care s-au falsificat testele de laborator privitoare la siguranta oamenilor dupa expunere la substanta respectiva. Pentru o reusita deplina Monsanto a decis crearea plantelor modificate genetic rezistente la actiunea Roundup in loc sa dezvolte ierbicide noi, mai sigure. Iar pentru plantele lor si-au scos frumusel brevet. „E un simplu caz de recuperare a drepturilor intelectuale”, a afirmat purtatorul lor de cuvant.

Dar iata ce se intampla in realitate. Un fermier vrea sa cultive plante „bio” in modul traditional. Totul e bine si frumos pana in momentul in care – la momentul infloririi culturii- se starneste o pala de vant care polenizeaza culturile lui cu polenul plantelor modificate genetic de la vecini. Urmarea: fermierul e dat in judecata de Monsanto, pierde procesul si e obligat la plata de daune in valoare de sute de mii de dolari ceea ce-l duce la faliment. Asta a fost un fapt real.

Monsanto e firma care a introdus si primul hormon modificat genetic – hormonul bovin de crestere, dar a aplicat metoda lui Procust atunci cand a fost vorba de testele pe animale. Pentru studiul asupra fertilitatii au fost folosite vaci deja gestante la momentul la care au fost injectate, iar laptele a fost pasteurizat de 120 mai mult timp in incercarea de a distruge hormonul aflat in el. Aceeasi metoda a fost folosita si pentru escaladarea obstacolelor aparute in procesul de brevetare: inspectorii care-au cutezat sa ceara teste suplimentare au fost pusi pe liber prin intermediul presiunilor pana la cel mai inalt nivel si prin gestionarea eficienta a oamenilor proprii detasati periodic in posturi cheie in establishment.

Manipularea a ajuns la culmi greu de crezut pentru perceptia pe care o avem asupra democratiei americane. O ziarista de la FoxNews care a facut un reportaj despre Monsanto a trebuit sa astepte 8 luni si 83 de versiuni ale reportajului pentru ca il loc de difuzarea primului episod dintr-o serie de cinci sa fie concediata laolalta cu intreaga echipa de realizatori.

Dar sa revenim la porcii nostri. Monsanto a depus cerere de brevetare in 159 de tari in afara de SUA. Oare viata are nevoie de brevet? Presupunand ca Monsanto va obtine brevetul la ce trebuie sa ne asteptam? La cererea de brevetare pentru fiinta umana? Perversitatea e cu atat mai mare cu cat brevetul nu se refera la porcii modificati genetic (inca nu a aparut super-porcul), ci la urmasii acestuia ceea ce inseamna ca ori de cate ori o scroafa fata dolarii se scurg spre conturile Monsanto pentru ca fiecare reproducere naturala va insemna incalcarea brevetului.

Monopolul mondial a inceput demult, in penumbra si tacere… Iar la final, pe patul lui Procust, vor ramane in jurul porcului numai cateva companii smechere, cu brevetul la vedere, in vreme ce micii fermieri vor zace zdrobiti dincolo de marginile lui.

14 thoughts on “PORCUL LUI PROCUST

  1. La multi ani,Ionut!!!!!!!!
    Foarte interesant articolul,dar cu brevet,fara brevet,noi vom consuma in continuoare carne de porc,indiferent de cine detine molnopolul!

    • La multi si tie si intregii tale familii ;)) E adevarat ca in Romania rezistenta la asa ceva e mare (un prieten cu care am discutat de Revelion despre asta imi dadea exemplu cu asomarea porcilor in gospodariile individuale), dar eu ma refeream in principal la producatorii independenti care vor capota in urma unor astfel de practici. Si in ceea ce priveste „noi vom consuma in continuare carne de porc” mai gandeste-te o data: chiar iti este indiferent ce vor manca copiii si nepotii tai? Poate ar fi util sa adaug si faptul ca – in urma ultimele teste pe animale – s-a constatat ca introducere in dieta acestora a plantelor modificate genetic duce la sterilitate. Si sa mai adaug si faptul ca in urma consumului acelorasi plante de catre animale apar in organismul animal proteine complet noi care nu sunt cercetate si carnii i se da verde pentru consum? Si sa mai spun si ca hormonul bovin de crestere – ce provine dintr-un hormon aflat in laptele mamei si determina cresterea puiului – produce cresterea celulara nu numai la nivelul muscular cum doresc biotehnologii, ci crestea la nivelul fiecarei celule fara niciun control, adica = cancer?

  2. Am auzit de la o cunostinta care lucreaza aici intr-o fabrica de procesarea a carnii ca halcile devin mult mai apetisante pentru poporul american (vecin si prieten) dupa ce sunt date cu un spay care le face rosii-rosii, cu aspect de proaspat. Aceasta este numai etapa finala a machiajului, desigur, dupa ce si-au terminat geneticienii modificarile. E jale, parerea mea. Si ce ma necajeste mai tare e ca spre noi (spre Romania) vin repede practicile proaste, nesanatoase. Iar manipularea… ce sa mai vorbim. Se spune ca in comunism ne-au convins prin forta, iar in democratie ne conving excelent prin propaganda.

    • La multi ani, Amalia! In afara de „vopsirea”carnii se poarta si injectarea carnii cu diverse substante de bine dupa sacrificarea animalului. De exemplu zilele astea am aflat de la o prietena ce lucreaza la ministerul agriculturii ca pieptul dezosat si fara piele pe care il cumparam cu totii convinsi ca e mai sanatos e mult mai toxic decat acela vandut cu piele si cu os!

  3. Foarte interesant, util si infricosator. Problema este – ce facem noi mai departe. Cum ne putem apara? Cum stim ca un produs a fost modificat genetic? Pe cine dam in judecata? Cine reprezinta/coopereaza cu Monsanto in Romania? La multi ani sanatosi!

    • La multi ani Carolina si bine ai venit! NU avem cum sti ce produs e modificat genetic sau nu pentru ca nu exista o lege la noi care sa-i oblige pe producatori sa puna informatia pe eticheta. In plus, in Romania, chiar daca pe eticheta scrie produs bio e o mare probabilitate ca informatia sa fie falsa. Voit sau nu. In Romania Monsanto coopereaza cu Monsanto. Un alt prieten mi-a spus ca institutul la care lucreaza tocmai a terminat un proiect de zgaraie-nori pentru laboratoarele lor ;(((( Nu stiu ce asociati locali au, pe siteul lor (www.monsanto.ro) nu am gasit o astfel de informatie.

  4. Excelent subiect! Ma bucur ca „faima” si „numele bun” al acestei companii este raspandita si in Romania. Este dezastru ce fac ei, cu noi, cu tarile vecine…ce mai, cu toata lumea! Trebuie sa reactionam ca viata sa nu mai fie brevetata.
    Eu consider ca informarea este primul pas: http://www.infomg.ro
    Site dedicat informarii despre organisme modificate genetic!

    • ;((( nici mie nu mi-a reusit deocamdata. orice reteta gasesti pe net trebuie transformata in functie de masina proprie, iar eu inca nu i-am dat de cap. can d o sa reusesc o sa-ti zic. oricum se pare ca cea mai promitatoare chestie e utilizarea masinii pt obtinerea aluatului si coacerea, ulterior, la cuptorul aragazului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s