69 de gânduri despre „LOC DE DAT CU RETETE

  1. ok, ok…
    danke schionn meine freund… 🙂
    iarta-mi exprimarea in alte limbi, dar parca as fi in bucataria prietenului meu din Berlin…
    ne rasfeti si stii cum sunt zeitele, au porniri ascendente si ciudate.
    ce te faci cand o sa vrem sa vorbim de cosmetice (a se citi parfumuri)????

    si, te rog, retetele tale, nu numai una. se poate?

  2. revin mai tarziu… cu gulasul… care e tocana, ce Dumnezeu… nimic mai simplu!
    Tokay-ul e de la poporul maghiar, adus de-acolo de un vorbitor de ungureste… ca eu… nem tudom (nu se scrie asa probabil 🙂 eu stiu ungureste doar sa bomban vreo trei vorbe, nu-s stiutoare si la scris)

    si ca sa vezi ce pisica sunt, te mai ademenesc cu o vorba: purcelusi in vin… un soi de sarmale de carne… dar revin, revin mai incolo… tu saliveaza, eu repet: nu sunt din tagma gospodinelor, imi iubesc bucataria doar cand fac prajituri si stau la cafea.

  3. si iaca gulasul…

    tocana asta ungureasca asa cum o fac eu e din carne de vitel si carne de porc slaba, cantitati cam 50/50 apoi, ceapa multa taiata pestisori (cine o fi inventat traznaia asta ca nu arata a peste?!)… si ardei multi si grasi, colorati si obraznici. cine are gogosari poate sa scape si de-aia.
    minunile astea se calesc, apoi se inabusa cu o canuta de vin dulce, rosu (de-aia mor eu dupa Tokay, ca in rest sunt in liga antialcool) si se fierb si se fierb incet, molcom, ardeleneste.
    condimentele de gulas sunt sare, piper si paprika (daca aduci si asta de la vecinii din vest, e iarasi ok). cand e gata trebuie sa aiba sos greu, consistent, gust iute-piperat si-un parfum de dulce de la vin.
    smecheriile sunt: la cantitati, cam cat e carne, trebuie sa fie si legume, nu se fierbe repede (pe o soba cu lemne iese de sta pisica in coada!) si nu se pune apa, doar vin si doar cat ti-am spus.
    iar ce ramane in sticla de Tokay e pentru tine, ca sa ai asteptare usoara.

    asteptam replica, ionut!

  4. merge cu Tokay? 🙂
    de ce nu ma mir? pentru ca te banui gurmand de muzica buna

    astazi am o zi de Twelf th Night, albumul Mark Knopfler si Eric Clapton, de pe care ti-am trimis Wonderful tonight…

  5. si inca ceva unguresc, dar mai exact… ca sa nu te mai supar:

    BOGRACS
    600 g ceafa de porc cu os
    1 ardei
    rosii sau pasta de rosii
    1 ceapa
    ulei
    1 lingurita boia/paprika dulce
    sare, piper
    oregano sau cimbrisor
    busuioc sau rozmarin, dupa gust

    asta e o mancare de facut la foc pe lemne, vara la gratar, in ceaun!

    si… se caleste ceapa, carnea si legumele si se inabusa cu vin rosu, dulce… condimente, etc, etc…
    durata medie de fabricatie trece de 2 ore, da merita… 🙂

    de data asta am fost suficient de explicita?

  6. Ionut, m-am infuriat pe povestea cu votul pentru Bianca Brad si ma intorc aici, in bucataria ta, cu dor de mirodenii, de cald si de bucate bune…
    A ce miroase azi in oalele tale magice?

  7. mai incape vorba? 🙂
    o sa vin sa stau pe-un colt, preferabil langa o planta, atenta sa nu-mi murdaresc blanita de cerneala si o sa fac asa cum m-a invatat pisica mea naturala… o sa privesc gales in jur, cu un ochi si o sa torc.

    azi m-au „ucis” toate si nu-mi place.
    ah, sensibilitatea asta! oare trece vreodata?

  8. buna seara, ionut…
    cu tristete iti spun ca la onorabila mea varsta… :)… carapacea am pierdut-o pe nu stiu care drum si capacitatea de indurare se rezuma la aceea ca port totul in mine… nici macar nu plang… le port asa, ca pe bolovani, in suflet…
    Deci… lasa-ma sa torc si-om mai vedea…. stiu sa ma prefac vesela.
    Faza cu veselia si cu botul umed de caprioara imi ies din prima!!!

  9. e boala veche… sau cum zic ai batrani de pe-aici… inveti calu batran la ham???
    dar lasa, asta… daca tot nu mai cerneluiesti pe-acolo… reteta noastra ce mai face?

    iertare, oi fi pisica, dar mi s-a reprosat ca am memorie de elefant!

    si caut ceva muzici de noapte buna!

    si… zau ca-i bine la tine in „bucatarie” multumesc!

  10. La sugestia doamnei Pisica am revenit in aceasta zona. Cind „ma apuca”, eu incep cu „voi ce vreti, ce v-ar place” si incep cu mini multi D, apoi F2, F1 (e nasol, ca nu m-a tentat ) si Big A, cu „stropeala” adecvata. Desi nu sunt bucatar, am sortul meu de bucatarie si am ambitia ca atunci cind sunt toate gata sa am si vasele spalate si desigur scurgerea neobturata dar si gunoiul dus.

  11. Valin… nu-s doamna, adica suna prea pretios si nu tin la asta… am mai zis, daca nick-ul meu nu e pe gustul tau sau al oricui citeste, poti sa-mi spui pe nume… Cami (tin mult la prescurtare, Camelia imi spunea numai mama cand faceam boacane si am indreptari bruste de coloana cand il aud).
    Si… trecand de asta… tu ce ne gatesti? Stiu ca te pricepi, ca ieri mi-a iesit praitura cu ghimbir mai buna decat o faceam. Multumesc inca o data. 🙂

  12. Iti spun cum ai dorit, dar nu venea bine inceputul cu ” la sugestia pisicii „, si pentru ca eu incerc sa respect natural mai imi scapa si un domn, doamna, dar nu la misto sau shto cum zice Ionut.
    Nu stiu, nu-mi vine nimic acum pe loc.

  13. OK, am priceput… nici nu ma gandeam ca e , cum zice Ionut (gazda noastra) la shto… tocmai pentru ca am citit mesajele tale… si cred ca esti un om deosebit, ca multi dintre cei de pe aici… si fac ochii mari si incerc sa ma luminez, sa adulmec…
    Iar nick name-ul are o motivatie simpla: mai exista o cami…

    Astept retete bune.
    Si promit la randul meu… doar ca la mancare, spre dezamagirea lui Ionut, (si imi doresc sa nu se generalizeze) eu sunt mai evaziva, gatesc la ochi si … din necesitate.
    La mine pasiunea e in prajituri.

  14. Te salut si astept retete.

    Pisica are o stare de boala… sa speram doar guturai care se va trata cu lecturi la Alice si Simona si ceaiuri multe, cu zahar brun, doar un strop si lamaie…
    Dar astept, imi doresc vorbe calde pe tavi aburinde, ganduri ademenitoare… ca ciresele vesele… si promit sa ma gandesc … sa imi amintesc… iti place mancarea greceasca?

    Trebuie sa ma gandesc la asta! 🙂

    • Cotlet de rechin
      E vorba de rechin oceanic. Deci din cel congelat (pe care il gasesti transat deja in „semicerculete” specifice, cu o bucata de shira spinarii in centru). Shpilul e sa lasi cotletele sa se decongeleze la aer nu in apa. In prima faza e bine sa le lasi in ceva adanc pentru ca vor „lasa” ingrozitor de mult lichid. Iar o idee buna e ca, in prima jumatate de ora, sa inlaturi stratul (de cele mai multe ori) foarte gros de gheata de pe suprafata cotletului. Dupa cateva ore de scurs, in ultima faza, pe servete absorbante de bucatarie, veti cotletele pe care le puteti praji astfel:
      Se pune o lingura de ulei la incins intr-o tigaie;
      apoi, se pun 3catei de usturoi si ghimbir proaspat (cam jumatate de tubercul), ambele tocate marunt cubulete
      se calesc bine timp de un minut, 2 3 maximum (in functie de cat de bine ati maruntit usturoiul si ghimbirul ;-)).
      Se adauga si carnea de rechin data in prealabil prin amidon amestecat cu albus de ou (batute bine ca pentru snitel),

      2 lingurite de vin alb si o jumatate de lingurita de zahar.

      Se amesteca, pe foc mediu si, apoi, se mai adauga apa sau (eu prefer) vin, lasand sa stea pe foc inca 2 minute.
      Cand totul este gata, se mai pune si piper, sare, dupa gust, si preparatul poate fi servit.

      Daca reusesti sa gasesti la pescarie rechin proaspat de Marea Neagra (caine-de-mare) NU FOLOSI ACEASTA RETETA!

      In aceasta situatie intreaba si iti voi istorisi varianta pentru el ;-))

  15. pai intreb deja de-acum… ca sa am toate armele cand plec la lupta… eu stiu cu ce pesti ma lupt prin lume?!

    si spune-mi te rog de ce diferenta. uite… nu stiu. 🙂

    caut acum muzici de noapte buna…

  16. ok… o sa am grija sa nu-mi dau ochelarii jos de pe nas cand oi da de rechin! (sa nu-mi dea cu sapun in ochi, adica)
    glumesc, da serios… suna apetisant… tre sa vad cu nasul meu cum suna… multam fain!
    sambata gatim greceste… m-am gandit.

  17. :)multumesc pentru dar… pentru frantura de frumos in zori de zi cu zapezi, o zi grea… dar inceputa frumos.

    zambete pentru o venetie pe care eu am refuzat s-o vad. candva o sa-ti povestesc de ce.

  18. Daniel is travelling tonight on a plane
    I can see the red tail lights heading for Spain
    Oh and I can see Daniel waving goodbye
    God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes

    They say Spain is pretty though I’ve never been
    Well Daniel says it’s the best place that he’s ever seen
    Oh and he should know, he’s been there enough
    Lord I miss Daniel, oh I miss him so much

    Daniel my brother you are older than me
    Do you still feel the pain of the scars that won’t heal
    Your eyes have died but you see more than I
    Daniel you’re a star in the face of the sky

    Daniel is travelling tonight on a plane
    I can see the red tail lights heading for Spain
    Oh and I can see Daniel waving goodbye
    God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes
    Oh God it looks like Daniel, must be the clouds in my eyes

  19. ah, ai comentariile moderate..
    hai sa te mai intreb o chestie: e obligatoriu ca toti comentatorii tai sa se semneze cu pseudonimul „pisica” sau e vorba de o singura persoana, cu chef nebun de comentat … si nu numai?

  20. seara buna… in prag de martisor…
    dupa cum vezi, tac.
    da… e si commentul acela de mai sus de vina.
    si astept cuminte martisoarele (ca pe soricei) si idei de la tine… idei…sa nu mi se mai para ca sunt singura pisica ce stie sau invata sa gateasca.
    daca nu esti ocupat… idei? vorbe? cuvinte… „lungi, sticloase”?

    • La multi ani de Martisor, tie si tuturor frumoaselor ce-mi viziteaza sau nu blogul. Deocamdata incerc sa ma reacomodez cu tara: in numai o saptamana de lipsa s-au intamplat ingrozitor de multe si trebuie sa le asimilez.

Lasă un răspuns către pisica Anulează răspunsul